7 mitov o davčnem potrjevanju računov

Marketino davčna blagajna

Glede davčnega potrjevanja računov se vedno znova postavljajo neka vprašanja ali dvomi, zato smo se odločili, da bomo del le-teh enkrat za vselej pojasnili v tem blogu.

    1. Odjava in prijava na blagajno je obvezna vsak dan.

Resnica: Podatki o odjavi in prijavi se ne dostavljajo FURS-u in nimajo nikakršnega vpliva. Edini podatki, ki se dostavljajo FURS-u, so izdani računi.

   2. Dnevna rekapitulacija je obvezna vsak dan.

Resnica: Dnevna rekapitulacija ni obvezna vsak dan, toda priporoča se, saj boste tako veliko lažje vodili evidenco poslovanja.

   3. Transakcijske račune ni možno izdajati preko davčne blagajne

Resnica: Po tem, ko izberete storitev ali izdelek, vnesete stranko in morebitni popust, boste lahko še pred izdajo računa na ekranu Marketino davčne blagajne izbrali način plačila, ki vključuje tudi plačilo preko transakcijskega računa. Račun lahko pošljete stranki direktno preko elektronske pošte, ki ga je možno natisniti v A4 formatu.

   4. Ko blagajna prispe, lahko takoj izdate prvi račun

Resnica: Pred izdajo prvega računa preverite, ali ste prejeli certifikat za davčno potrjevanje računov in ga vnesli v blagajno, ali imate internetno povezavo, ali ste FURS-u dostavili podatke o poslovnih prostorih in proizvajalcu ali vzdrževalcu davčne blagajne in ali ste vnesli cenik s popisom vseh artiklov/storitev. Poleg tega potrebujete nalepko o tem, da ste zavezanec za davčno potrjevanje računov, in overjeno vezano knjigo računov v primeru okvare blagajne.

   5. Vsi morajo imeti davčno blagajno

Resnica: Tisti, ki delajo plačila izključno preko transakcijskih računov, ne rabijo imeti fiskalno blagajno (ne prejmejo gotovino na roke). Poleg tega pa lahko tu preverite, kdo je še izvzet od izdajanja računov.

   6. Davčne blagajne so namenjene izključno za izpis računov

Resnica: Davčne blagajne so lahko poleg izpisa računov namenjene tudi za izboljšanje poslovanja, če vsebujejo možnost kot jo nudi Marketino, in sicer avtomatsko pošiljanje poročila v vaše računovodstvo, možnost izdelave internih aktov in podobno.

   7. Če v prostoru ni internetne povezave, davčna blagajna ne dela

Marketino davčna blagajna se lahko poleg brezžične povezave na mrežo v prostoru z internetom poveže na 2 dodatna načina: preko mobitela (mobilne dostopne točke) in preko podatkovne kartice (neodvisno od ponudnika storitev).