Vidne in „nevidne“ cene davčnih blagajn

Marketino davčna blagajna

Podali ste se v iskanje davčne blagajne, z vseh strani pa vam skačejo ponudbe, ki vsebujejo „za le XX evrov mesečno“ ali „najugodnejši mesečni najem/prodaja“ in podobno.

S kvalitetno podporo, hitrostjo in enostavnostjo dela je cena prav tako eden izmed pomembnih faktorjev pri odločitvi o nakupu davčne blagajne, zato se iz tega razloga pogosto le-ta komunicira v vseh oblikah oglasov, ne glede na vrsto medija.

Cena, ki se komunicira uporabnikom, je tista »vidna« in se nanaša na ceno ali obrok za najem/nakup same davčne blagajne. V večini primerov je zelo jasno definirana, vi pa morate preveriti le, ali vsebuje DDV.

Toda, ko je govor o »nevidni« ceni, se zadeva malce zakomplicira. Nevidna cena zajema dodatne storitve, ki so ozko povezane za samo blagajno, toda se ne nanašajo direktno na njo. To so ti. »nevidni« stroški, ki se takoj na samem začetku ne navedejo in v prvi vrsti zajemajo:

  • postavljanje blagajne
  • nadomestna naprava
  • podpora
  • back-up podatkov (zaščitna kopija) 
  • pogodbena obveznost
  • najem blagajne

Ko se odločite za nakup blagajne, morate upoštevati zgornje faktorje in to jasno dogovoriti s ponudnikom. Neki ponudniki nudijo obilno, medtem ko nekateri zelo skopo pomoč pri postavljanju blagajn, pri nekaterih ponudnikih postane oprema, ki jo kupite, vaša last, pri drugih pa plačate najem blagajne dokler jo uporabljate in jo ni možno kupiti, nekateri ponudniki svoje davčne blagajne vežejo s pogodbeno obveznostjo 12 ali 24 mesecev, toda obstajajo tudi tisti, ki so prepoznali nefleksibilnost takšne ponudbe pa nudijo svoje blagajne brez pogodbe.

Tudi celo ko kupite davčno blagajno, ste zavezani plačevati mesečno vzdrževanje sistema, zato preverite gibanje cen na tržišču tudi v tem segmentu – na primer, ali se zaračuna vzdrževanje tudi tekom neuporabe blagajne, kar je še posebej pomemben podatek za sezonce.

V vsakem primeru bodite pozorni na vidno označene cene pa tudi na »skrite« stroške, da bi lahko v skladu s svojimi potrebami, dejavnostjo in cilji izbrali najboljšo blagajno zase in dobili najboljšo vrednost vloženega/dobljenega.

S Marketino davčno blagajno lahko dobite celovito pomoč pri pripravi blagajne za delo, blagajna postane vaša last, v ceno storitve vzdrževanja je vključena tudi dostopnost nadomestne naprave v roku dveh dni, telefonska in elektronska podpora in kontinuirana izdelava zaščitne kopije podatkov, in sicer vse to brez pogodbene obveznosti.